Dagelijks Leven, Reizen

Eerste weken in Perugia

Door een nieuwe lading sneeuw die vannacht is gevallen is ons geplande tochtje naar Assisi vandaag niet doorgegaan. Mooi moment dus om eens even wat te schrijven over de afgelopen weken. Nu en dan kijk ik bij het typen even naar buiten, ik heb maar even de foto hiernaast een paar minuten geleden gemaakt voor de sfeerimpressie bij dit verhaaltje.

Bij aankomst in Perugia heb ik eerst een uur lang door de straat gedwaald waar ik zou komen te wonen. Eerst kon ik eerst het juiste appartement niet vinden en vervolgens deed niemand open toen ik aanbelde. Ook bleek ik geen telefoonnummer van de huurbaas te hebben. Nadat ik bij de meeste buren had aangebeld was er uiteindelijk een aardig oud vrouwtje die me erin liet. Een dag later kwam de huurbaas ook nog eens opdagen en kreeg ik m’n sleutel. Alles op ‘t gemak.

De dag erna begon de sneeuw en kou, wel handig dat ik dus nog even een moment Perugia zonder heb meegemaakt. Het is hier nu al bijna twee weken ongewoon koud, sinds 1985 is het niet meer zo koud geweest. Maar toch gaan de Italianen er goed mee om, er wordt goed gestrooid en schoongemaakt buiten. Wel vervelend is dat er niet genoeg gas is, zodat onze verwarming vaak niet aangaat en het dus koud is in huis. Ik heb nu bijna dagelijks twee broeken en de enige twee sweaters die ik heb meegenomen aan. Maar verder geniet ik wel van de mooie winterse uitzichten van deze mooie stad, ook al kom ik dan niet zoveel buiten. Ik heb veel mooie uren in mijn kamer nu ik meer tijd heb om te bidden en te luisteren naar God.

We wonen hier nu met twee Poolse meiden en twee Nederlandse en een Duitse jongen. Afgezien van de andere Nederlander zijn we hier allemaal voor de taalcursus. Erg gezellig. De afgelopen 1,5 week hebben we elke doordeweekse dag les gehad in Italiaans. Daarnaast de stad wat verkend op dagen dat het niet te koud was. Het is wel leuk om elke dag door super oude straatjes naar de universiteit te lopen. Hier geld dat Middeleeuwse muren de ‘nieuwbouw’ zijn, gebouwd op de Romeinse en nog oudere Etruscische muren en gebouwen. En toch past het helemaal in de 21e eeuw, oud en nieuw is mooi gecombineerd. Bijvoorbeeld de roltrappen die je omhoog brengen naar de oude binnenstad: op één plaats gaan ze door de fundamenten en gangen van een oud kasteel dat de Paus had laten bouwen om de opstandige Perugianen eronder te houden.

De kou zorgt er wel voor dat ik uiteindelijk niet zoveel van de stad en omgeving (Assisi, Siena etc) zie als ik oorspronkelijk had gehoopt, maar misschien lukt dat volgende weekend nog – alweer mijn laatste weekend in Perugia! 23 Februari hebben we onze eindtoets, de 24e krijg ik hopelijk mijn certificaat en dan is het tijd om naar Rome te verhuizen. Wordt vervolgd dus…

 

 

 

Tags: , This post is also available in: Engels

Comments are closed.