Ministry, Nieuwsbrieven, Reizen

Balkan Reis – 11-21 april

Het is bijna zover: van 11-21 april verwacht ik naar het zuidelijke deel van de Balkan regio af te reizen. Er zijn zoveel verhalen rondom deze reis en hoe het allemaal bij elkaar gekomen is, waarvan ik er een paar wil delen. Hoewel de afgelopen maanden de financiën uitdagend waren kwam er steeds geld specifiek voor deze reis wanneer het nodig was. Ik heb sterk de indruk dat wat in deze etnisch verdeelde regio waar gebed steeds meer toeneemt aan het ontstaan is ook veel zal betekenen voor (de reis naar) centraal Afrika. Het bleek dat tijdens een bijeenkomst van bidders uit de landen in de regio soortgelijke indrukken werden gedeeld. Bijzondere bevestiging.

Ik had een aantal plaatsen op mijn hart om te bezoeken, en juist in die plaatsen kwamen mooie contacten die de redenen voor deze reis bevestigden. Allereerst Igor en het gebedshuis in Skopje, Macedonië (FYROM). Ik had hem ‘zomaar’ in Amsterdam ontmoet toen ik daar 1,5 jaar geleden een paar uur was. Verder Jeff uit Kosovo, die aanbood om me in Skopje op te komen halen, met mij door Kosovo te rijden om in de hoofdstad en een paar heuveltoppen met uitzicht over het land te bidden en het weekend met hun gemeenschap in Gjakova door te brengen. De naam van die stad sprong er voor mij uit op de kaart, maar omdat ik weinig tijd heb leek het niet mogelijk erheen te reizen. Vervolgens brengt hij me ook nog naar Tirana, Albanië, omdat hij precies die week de registratie van zijn auto moet vernieuwen! Al deze plaatsen wilde ik bezoeken!

Van Tirana wil ik naar Ohrid gaan, de geboorteplaats van de Slavische taal en één van de belangrijkste plaatsen voor de Orthodoxe kerk – het wordt ook wel het Jeruzalem van de Balkan genoemd. Daarvandaan verder naar Thessaloniki in noord-Griekenland, hoofdstad van het Griekse deel van de regio Macedonië, waar veel spanning is ten opzichte van het land dat zich Macedonië heeft genoemd maar slechts een deel van de regio Macedonië beslaat. Er zal precies die dagen ook een DTS uit Herrnhut zijn die zich richt op gebed en zending. Ze doen dan een week van dag en nacht gebed. Er zijn eeuwenoude geestelijke bolwerken in Griekenland, dus het zal goed zijn om samen te kunnen bidden. Ik voel zoveel verwachting voor deze reis!

Kort reisoverzicht:

Travel dates:

  • 11-12 Skopje – Macedonië/FYROM (G) (Gebedshuis, werk in sloppenwijk);
  • 13-14: Prishtina & Gjakova – Kosovo (B-C) (bidden op belangrijke plaatsen, ontmoetingen);
  • 15-16 Tirana – Albania (D) (idem);
  • 17-18 Ohrid – Macedonia/FYROM (E-F) (idem);
  • 19-20 Thessaloniki – Greece (H) (bidden voor bolwerken, 24/7 gebedsweek DTS Herrnhut)
  • 20-21 Skopje (G) en terug naar Nederland

 

 

Tags: , This post is also available in: Engels

Comments are closed.