Dagelijks Leven, Foto's, Nieuwsbrieven

Aquaponics – deel IV

Ruim twee maanden later ben ik weer wat ervaringen rijker. Voor het gemak verdeel ik ze even over een paar categorieën:

Het systeem

Het mooie van een eenvoudig systeem is dat er ook niet zo heel veel fout kan gaan. De eerste maanden waren er dan ook geen problemen. Maar na verloop van tijd begon er wel vrij veel afval van uitwerpselen zich op de bodem van de tank te verzamelen en het water werd meer troebel. Eén forel dreef in die week dood in het water, maar ik weet niet zeker of dat daardoor kwam. Ik ben de vissen minder gaan voeren en daarmee loste het zich aardig op. Toch blijft het nodig om nu en dan even met een schepnet wat overtollig afval uit de bak te halen. In een aquaponics systeem waarin de pomp niet in de vistank is en in plaats daarvan een overflow te maken met een pijp die op de bodem het water aanzuigt kan dit misschien verholpen worden. Een enkele keer waren de uitwerpselen ook van andere structuur en raakte de pomp er meer van verstopt.

Toen ik een keer vier dagen weg was had ik iemand anders gevraagd de vissen te voeren en als het nodig was even het schepnet door de tank te halen. Bij terugkomst bleek dat hij helaas de waterslang twee keer eruit had gebroken en het luchtsteentje van de waterpomp van de zijkant van de tank had geslagen. Drie van de zeven forellen overleefden dit helaas niet. Goede les: geef betere instructies. Dit heeft ons wel laten besluiten om de laatste vier te slachten voor we een maand op reis gaan en het systeem te sluiten voor de winter.

De waterkwaliteit is heel stabiel gebleven en de waarden goed. Er zou genoeg nitraat in het water moeten zitten, maar toch lijken sommige planten in het midden van de bak minder voedingsstoffen te krijgen, terwijl er veel afval in de vistank blijft. Komt dit doordat de ‘zwevende’ pomp niet alles naar de groeibak kan pompen?

Onderstaand het systeem met een balkonscherm eromheen en een frame erop voor oa de tomaten. Tijdens de hittegolf vorige maand heb ik er dekens overheen gehangen en overdag de pomp uitgezet, zodat al het water in de tank bleef. Minder fijn voor de planten, maar daarmee ook minder warm water. Op deze manier werd de tank per dag maar 2 graden warmer bij ruim 30 graden buitentemperatuur. Twee keer die week heb ik een groot deel van het water vervangen door kouder leidingwater, zodat de temperatuur onder de 23 graden bleef. Bij 24 graden schijnt forel dood te gaan.

IMG_2877IMG_2880

 

De vissen

Helaas is dus de helft doodgegaan, waarvan drie door menselijke fouten die hadden kunnen voorkomen. De forellen zijn goed gegroeid en lijken het naar hun zin te hebben. Ze zijn nieuwsgierig en actief en komen altijd even kijken wanneer ik de tank open. Het voer verdwijnt in een mum van tijd. Ik voer ze minder dan 1% van hun lichaamsgewicht, omdat het water anders troebel wordt. Het gewicht en de lengte meet ik volgende week wanneer we ze ‘oogsten’. In de week voordat de hittegolf kwam begon één forel schimmel te krijgen (zie foto). Ik heb twee kilo zout in de tank gegooid en na ongeveer een week zagen alle vissen er weer goed uit.

Dezelfde vis had ook een bloedende onderlip. Dit is heel langzaam verdwenen. Ik weet niet precies wat dit was.

IMG_5132IMG_5134IMG_2871IMG_2867

 

De planten

Nagenoeg alles groeide goed. De broccoli plantjes wilden echter niet groeien. Ik had bewust veel verschillende plantjes erin gezet om te kijken welke het beste groeien en dan na verloop van tijd verder uit te dunnen. Maar het werd duidelijk dat daarmee alle planten langzamer groeien vanwege gebrek aan ruimte. Het is al weer lang geleden dat ik een moestuin had, dus het is weer even wennen!

De aardbeien waren niet blij met het zout in het water en gingen merkbaar achteruit. De courgette stond in de verkeerde hoek, te dichtbij de tomaten, en kreeg niet genoeg licht en ruimte. Nadat ik hem verplaatst had ging hij dood, omdat hij teveel wortels kwijtraakte. De koolplant die meer in het midden van de bak stond groeide wel snel, maar had een lichtere kleur bladeren – merkbaar minder voedingsstoffen omdat de koolplant die dichter bij de buitenrand staat als eerste het water uit de vistank filtert.

De koolplanten hadden ook flink last van rupsen. Ik heb met essentiële oliën gespoten, wat hielp, maar doordat ik druk was was dat al erg laat. De rest heb ik er met de hand afgehaald. De oliën werkten ook goed tegen luis op de peterselie.

Een tijdlang waren veel bladeren ook erg licht. Na toevoegen van ijzer is dit vooruit gegaan.

IMG_2800IMG_2837IMG_5377IMG_2936

IMG_5385IMG_2938IMG_5384

 

 

De oogst

Wat we hebben geoogst smaakte goed! De paprika’s waren klein, maar erg smaakvol. De munt smaakt heerlijk, net als de peterselie en bieslook, hoewel de peterselie soms nog wat bleek bleef. De andijvie deed het prima. De eerste tomaten zijn klaar voor de oogst.

De wortels konden niet goed ruimte vinden en bleven dus wat zielig. Eén begon te rotten, een paar anderen spleten open.

IMG_5169IMG_2823IMG_5174

IMG_5381IMG_2937

Evaluatie

Alles bij elkaar ben ik erg tevreden over dit experiment. Het is niet al te moeilijk om het bij te houden en de hoeveelheid zonlicht blijkt aardig voldoende. Toch groeien de planten niet zo hard als bijvoorbeeld in de tuin van mijn ouders.

Een vroegere start en meer ervaring met tuinieren zal daar ook zeker een invloed op hebben!

Financiëel gezien kostte het hele verhaal dit jaar iets meer dan €300, inclusief benzinekosten. Daar kregen we een paar tientjes aan groenten voor terug, en een aantal vette forellen (dat hadden er zeven kunnen zijn). Om in een paar jaar uit de kosten te komen is het zeker nodig om meer groeibedden en meer forellen toe te voegen, iets wat in onze kleine achtertuin niet mogelijk is. Daarnaast is het bijna een must om het systeem in een broeikas te plaatsen, zodat het seizoen vroeger begint en later kan eindigen. En natuurlijk geeft het vooral veel voldoening om zelf hiermee bezig te zijn.

Wordt vervolgd, volgende week de slachtpartij!

Tags: , This post is also available in: Engels

Comments are closed.