aquaponics, Pictures

Aquaponics – deel I

Norway SystemTijdens mijn Master in Global Business and Stakeholder Management ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in aquaponics en soortgelijke duurzame, circulaire initiatieven. Het lijkt me heel leuk en goed om te leren zelf groenten en vis in één systeem te kunnen laten groeien en zo zelfs in een kleine achtertuin een deel van je eigen eten te kunnen voorzien. In het najaar van 2014 werd de interesse langzamerhand omgevormd tot actie. Na flink wat onderzoek op het internet en een opstelling die ik in Grimerud, Noorwegen zag staan heb ik uiteindelijk ervoor gekozen om als testopstelling te beginnen met een IBC tank om te bouwen tot een aquaponics systeem. Hiervoor gebruik ik de gratis handleiding van Backyard Aquaponics.

In deze serie blogs houd ik je op de hoogte van hoe alles verloopt.

Eén van mijn doelen is om te proberen de kosten laag te houden. Het begon goed. Een paar vrienden die ook benieuwd zijn naar hoe dit verloopt gaven €100. Iemand anders doneerde een nieuwe 2000l/h pomp die hij niet gebruikte. Een derde persoon had nog hout, wat pvc pijpen en andere materialen.

IMG_3859IMG_3890Vorige week heb ik via Marktplaats een nagenoeg nieuwe IBC tank kunnen kopen voor €35. De tank die eenzelfde dop had als in de handleiding werd gebruikt had een residu van een polymeer dat volgens de verkoper schadeloos was en met wat zeep eenvoudig te verwijderen zou zijn. Na thuiskomst bleek dat niet helemaal te kloppen.Uiteindelijk hebben we een deal bereikt en kreeg ik naast inruil voor een exemplaar waar suiker voor een cacaofabriek in heeft gezeten €15 terug voor rijkosten. Het plastic van deze container is goedgekeurd voor voedingsstoffen. Veel beter voor zowel de vissen als voor onszelf dus!

IMG_3900IMG_3903Het met de hand zagen van de metalen kooi kostte wel wat inspanning, maar ging verder prima, afgezien van een mooie snee in mijn duim. Erna toch maar even handschoenen aangedaan.


IMG_3906
IMG_3907Na het zagen heb ik de tank weer teruggezet in het bovenste deel van het frame en de onderrand gebruikt om deze rondom af te tekenen. Na het opnieuw eruit halen heb ik deze met een cirkelzaag rondom doorgezaagd. Dit raad ik niet aan: het plastic kan gaan ‘plakken’ aan het warmer wordende zaagblad en het dunne oppervalk van de tank beweegt makkelijk onder de zaag, waardoor deze soms vast sloeg.

Aangezien de pallet onder de kooi van kunststof is kostte het wat meer moeite om een gat in het midden te zagen. Met de cirkelzaag zaagde ik eenvoudig een vierkant aan de boven- en onderkant, maar in het midden bleek nog een derde laag te zitten. Uiteindelijk heb ik met een 10 mm houtboor één voor één gaten naast elkaar geboord tot hier ook een vierkant ontstond en het stuk plastic er met een hamer uit te slaan was. Met een vijl heb ik de randen van de IBC tank, de kooi en de plastic bodem bijgewerkt.

IMG_3911IMG_3909IMG_3912

 

 

 

 

 

 

IMG_3913IMG_3917De IBC tank was van binnen eenvoudig schoon te maken met een tuinslang en een borstel. De suiker zorgde wel voor een plakkerige situatie. Erna heb ik de twee delen teruggezet in de kooi om een paar dagen uit te luchten.

 

IMG_3918Voor de pvc pijpen van het systeem heb ik grijze 32mm pijpen in plaats van de 25 mm uit de handleiding, omdat ik die maat in geen enkele bouwmarkt kon vinden. Wit is ook (veel) duurder dan grijs en ik had al wat losse grijze stukken gekregen, dus dat maakte de keuze makkelijk. Een T-stuk met bedrading om aan te sluiten op de pompslang heb ik ook niet kunnen vinden. Daar gaan we binnenkort wel een andere oplossing voor verzinnen. Voor de staande pijp heb ik een gat in de dop van de IBC geboord, opnieuw met de 10 mm houtboor, en een 50 mm eindstuk met wat zacht materiaal eromheen erin gedraaid. Daarin een 40 mm koppelstuk en een staand stuk pijp van 40 mm. Ik ga deze nog afzagen tot de juiste lengte en gaten in de onderkant boren voor gegarandeerde afvoer van water als de pomp uitvalt. Binnenkort wil ik proberen of ik aan de onderkant nog een T-stuk kan hangen met een horizontale pijp waarin ik een rij gaten boor, zodat het water uit tien of meer gaatjes terugvalt in de visbak en daarmee hopelijk zorgt voor meer lucht en minder geluid.

Mijn plan is om deze week de kleikorrels te wassen en toe te voegen, elektra aan te leggen naar dit deel van de tuin, en vervolgens wanneer het tijd is de eerste plantjes te poten. De bak wil ik vullen met ongeveer 10 forellen die ik kan kopen bij een forelkwekerij, samen met het juiste voer. Dit lijkt ongeveer de enige vissoort te zijn die in Nederland zowel geschikt is voor aquaponics als voor consumptie. Omdat de tuin van het huis waar we wonen niet heel erg zonnig is hoop ik dat het deze zomer niet te warm wordt voor de forellen. Over het groeibed wil ik een eenvoudige houten frame bouwen met daaroverheen doorzichtig plastic, als een soort broeikas. Hopelijk geeft dit extra warmte aan de planten zonder het water teveel op te warmen voor de forellen. Het is niet mogelijk om de vistank in te graven, dus ik wil nog op zoek gaan naar ander isolatiemateriaal. Het nadeel van de relatief schaduwrijke tuin is natuurlijk wel dat het minder geschikt is voor de groei van planten. Maar daarom is dit ook een testopstelling!

Tags: , This post is also available in: Dutch

Comments are closed.