aquaponics, Daily Life, Pictures

Aquaponics – deel II

Het is nu twee maanden verder en het aquaponics project loopt goed! Maar eerst even een terugblik wat er volgde op de vorige blog.

In de dop (die nu de bodem van het groeibed vormt) heb ik een rond gat geboord en daarin een 40 mm pijp gehangen, die eenvoudigweg met een kort stukje 50mm pijp dat ik erin geschroefd heb op zijn plek gehouden wordt. Ik wil geen lijm of andere verbindingsmiddelen gebruiken die chemicaliën bevatten. De staande pijp heb ik erin geschroefd met touw als vulmiddel en twee gaten erin geboord voor de afwatering. Een stuk regenpijp met 6mm gaten erin geboord gaat om de staande pijp.

IMG_3951  IMG_3952  IMG_3953  IMG_3950

Deze T-vorm heb ik gemaakt om zowel meerdere kleine straaltjes water in de visbak te laten vallen, zodat er meer zuurstof in het water komt, en om het geluidsniveau van het vallende water te verminderen (bonus!). Het blijkt goed te werken.

IMG_2680 IMG_2682 IMG_2700

Vanuit een aantal kapotte plantenbakken kon ik de kleikorrels redden. Daarnaast nog 4 zakken van 40 liter bijgekocht die net in de aanbieding waren. Dat leverde bij elkaar een mooi voordeel op. Met de tuinslang heb ik zoveel mogelijk kleigruis eraf gespoeld, maar ook nadat het systeem al een tijdje draaide bleef het water nog een tijdje bruin.

IMG_3958 IMG_3956 IMG_3963

Omdat ik voor dit systeem waarschijnlijk een ‘constant flow’ ga gebruiken is het belangrijk om het water van alle kanten in het groeibed te laten stromen, zodat het overal goed in beweging blijft richting de afvoer in het midden. Vandaar dus een ‘vierkant’ van 32mm pijpen met ongeveer om de 15 cm een gat erin.

Voor de aansluiting van het stuk tuinslang op het T-stuk kon ik geen verloop vinden, dus ik heb een gat geboord in een afsluitdop die vervolgens past in het 32mm T-stuk.

IMG_3960 IMG_3961

IMG_2675 IMG_2685

Een familielid had nog een 2000 liter per uur pomp liggen. Deze heeft een hoger wattage dan me lief is, maar aangezien de pomp gratis is is dat voor nu mijn oplossing. Voor de pomp heb ik een houten ‘vlot’ gemaakt zodat deze niet op de vieze bodem van de vistank ligt, waar hij sneller verstopt kan raken. Dit vermindert ook de opvoerhoogte van het water naar ongeveer 50 cm zodat de pomp een grotere capaciteit kan leveren en ik de horizontale opening deels kan openen om ook meer stroming in de tank te creëren.

Na wat meer advies gekregen te hebben heb ik uiteindelijk een zuurstofpomp erbij gekocht omdat forel veel zuurstof nodig heeft en van stromend water houdt.

IMG_2670 IMG_2678

Deze stekkerdoos met timer heb ik ook weer in een aanbieding gekocht, maar de timer zal ik waarschijnlijk niet gebruiken, omdat forel extra zuurstof nodig heeft. Als ik toch een flood & drain systeem wil moet ik dus een sifon gebruiken of een tweede elektriciteitskabel aanleggen voor de zuurstofpomp, zodat deze voortdurend blijft draaien terwijl de waterpomp aan en uit gaat.

Alles aangezet en het loopt prima. Het water is hier nog bruin van de klei. Van een vriend heb ik een paar emmers ‘vuil’ aquariumwater gehaald om het cyclen van het systeem te starten. Ik heb het over de groeibak gegoten, in de hoop dat zoveel mogelijk bacteriën meteen al tussen de korrels terechtkomen. Dit was ergens halverwege april 2015.

IMG_2683  IMG_2698  IMG_2687

En tenslotte wat peterselie, bieslook en een zielig munt plantje dat op eigen kracht in het najaar ergens uit de grond kwam en overwinterd heeft erin geplant, na het afspoelen van alle aarde.

IMG_2692 IMG_2693 IMG_2694

Tags: , This post is also available in: Dutch

Comments are closed.