aquaponics, Pictures

Aquaponics – deel III

Het is nu eind mei 2015 en het aquaponics systeem loopt goed. Het duurde een paar weken voor de bak gecycled was. De Peterselie en munt werden heel geel en begonnen af te sterven (foto links), maar ze hebben het overleefd en groeien nu heel hard (zie foto rechts). Eerst was de Ph onder 6.5 (ik weet niet hoe laag, omdat de test een lagere waarde niet weergeeft). Ik heb vervolgens 5 eetlepels baking soda toegevoegd, maar dat was wat teveel, want de Ph vloog omhoog naar ruim 8 en wilde niet meer naar beneden. Na een paar dagen gerommeld te hebben met azijn toevoegen, zonder enig effect, heb ik uiteindelijk 75% van het water ververst, maar ook dat hielp niet.

De staande pijp heb ik nog een paar keer iets lager afgezaagd, door capillaire werking bleven de bovenste korrels in het groeibed nat en dan kunnen algen en onkruid gaan groeien. Nu blijft de bovenlaag droog.

IMG_2730 IMG_2770

Doordat het weer erg koud was, tussen 3 en 10 graden Celsius, kwam het cyclen langzaam op gang. De meeste bacteriën vermenigvuldigen nauwelijks als het kouder is. Maar uiteindelijk gebeurde het dan toch en begon de ammonia te zakken. Zoals op deze watertests te zien is was uiteindelijk de ammonia al weer terug naar 0, maar de nitriet moest nog verder naar beneden. De nitraat gehaltes werden uiteindelijk tamelijk hoog en toen het weer wat opwarmde groeide de bak snel vol algen. Omdat ik de Ph waarden nog niet goed wist te krijgen wilde ik nog geen forellen halen, en tot die tijd wilde ik ook nog niet het groeibed volplanten. Uiteindelijk heb ik de hele bak leeg laten lopen en volledig gevuld met schoon water. De waarden van kraanwater in Amersfoort zijn ideaal, Ph is iets onder 7.5 en de waterhardheid is goed voor planten en vissen. Vreemd genoeg bleef de Ph in de bak nog steeds op 8.0.

Een kennis had twee goudvissen waar ze vanaf wilde cadeau gegeven, dus die kregen alle ruimte in de bak. Samen met het aquariumwater hielp dat om het systeem goed op gang te brengen. Na een paar dagen zakte de Ph ineens naar 7.5, en ammonia en nitriet naar 0. Perfect dus.

IMG_2741 IMG_2745

Voor de luchtpomp heb ik nog een paar meter luchtslang bijgekocht en de pomp aan de paal met stopcontacten gehangen die naast het systeem staat. Een omgekeerde emmer beschermt tegen de regen. Het blijft prima droog. De luchtpomp heeft twee zuurstofsteentjes en ze zorgen voor een flinke hoeveelheid beweging in de bak.

IMG_2764 IMG_2765 IMG_2763

Halverwege mei heb ik een voorraadje groenten ingekocht bij een tuincentrum. Ik wil eerst een goede start maken, zodat er genoeg gezonde planten zijn om een bak vol forel in leven te houden. Als ik weer eens tijd vindt wil ik zelf weer plantjes van zaad gaan opkweken. Er staat nu naast de Peterselie, Munt en Bieslook ook Stevia; een paprika plant (nog niet op de foto); twee keer rode kool, bloemkool, andijvie en broccoli (als ze groot groeien moet ik vanwege de ruimte misschien de kleinste weghalen, of mogelijk proberen vroeg een paar te oogsten); twee verschillende tomatenplanten; drie aardbeienplanten; een courgette en een rijtje wortels. Ik ben heel benieuwd hoe wortels in kleikorrels eruit gaan zien!

IMG_2766 IMG_2776 IMG_2771 IMG_2773

Een dag later heb ik bij een forelkwekerij acht regenboogforellen gehaald. Ze bleken al aardig aan de maat te zijn, bijna 400 gram/30 cm; dus ik heb uiteindelijk er niet tien gehaald. Daarbij nog drie kilo voer. Forel eet ongeveer 1% van zijn lichaamsgewicht per dag. Het collectieve startgewicht is 3 kilo, dus dan kan ik ruim 2 maanden vooruit.

In een kas op de kwekerij stond ook een groter aquaponics systeem, met karpers erin. Leuk om even te zien.

IMG_4896 IMG_4885

De forellen in hun nieuwe verblijf. Ze liggen graag even onder de waterstralen of in de hoek bij de pomp. Daar heb ik nu ook een plank over de opening gelegd, zodat het donkerder is en er geen bladeren in het water vallen. Vissen kiezen altijd direct de donkerste hoek van de bak.

IMG_2779 IMG_2785 IMG_4905

De goudvissen schrokken eerst flink van hun grote broers, maar na een dag lagen ze allemaal gezellig samen in het hoekje bij de pomp te dobberen. Ik had aan de kweker gevraagd of forel goudvis eet, maar dat was volgens hem geen probleem. Toen ik de goudvissen de afgelopen paar dagen niet meer in het gezellige hoekje zag ben ik op onderzoek gegaan, maar ze zijn spoorloos verdwenen. Een simpele google search leerde mij dat het heel gezellig is, totdat de forel een bepaalde grootte bereikt en dan verdwijnen goudvissen in het algemeen. Toch wel een beetje tragisch, na een maandje ervoor zorgen leer je ze toch een beetje kennen, met alle dagelijkse gewoontes :)

Ondertussen groeien de planten goed en de waterwaarden bleven na alle veranderingen heel stabiel. Wordt vervolgd!

Tags: , This post is also available in: Dutch

Comments are closed.